19 Olense collega’s zweren de sigaret af

Olen | Thursday, August 18, 2022

Medewerkers krijgen de kans om tijdens hun werkuren rookstopbegeleiding te volgen.

In het voorjaar startte Aurubis Olen met een nieuwe rookstopcampagne. Onder begeleiding van een erkende tabakologe kunnen werknemers tijdens hun werkuren rookstopsessies volgen. Het is de tweede keer dat het Olense multimetaalbedrijf dat organiseert.

Na een interne oproep stelden 35 collega’s zich kandidaat om te starten in het rookstoptraject. Enkele maanden later zijn 19 medewerkers succesvol gestopt met roken. Dat is meer dan de helft. Proficiat!

De redenen waarom collega’s willen stoppen met roken zijn heel uiteenlopend. Omdat roken duur is en ze het geld liever aan iets anders willen uitgeven, omdat ze willen stoppen vooraleer een arts het hen verbiedt, omdat ze hervallen zijn na een eerdere rookstop, omdat ze niet meer afhankelijk willen zijn van de sigaret, omdat ze een gezondere levensstijl willen nastreven, …

Aurubis kiest bewust voor rookstopsessies in groep. Begeleiding op het werk én in groep biedt een onmiskenbaar voordeel: het groepseffect. Nathalie Wens, Health & Safety Manager bij Aurubis Olen, benadrukt het belang van groepssessies: 

In onze ervaring is groepsbegeleiding doeltreffender dan individuele follow-up. Dat heeft wellicht te maken met de groepsdynamiek: niemand staat er alleen voor en er ontstaat een vorm van collectieve steun. Dat motiveert om eraan te beginnen én om de inspanning op lange termijn vol te houden.

Tom is een van de 19 collega’s die de sigaret vaarwel heeft gezegd.

Ik ben met mijn collega Jef gestart aan deze rookstopcampagne. Door het samen te doen, kan je elkaar moed inspreken als het lastig is. We zijn ook goed bevriend, dus ook in onze privé hebben we veel aan elkaar door dit samen te doen. Ik heb 25 jaar gerookt. Maar het lukt me voorlopig goed om niet te roken. Zelfs als ze naast me staan met een sigaret, kan ik eraan weerstaan. Intussen heb ik al ruim 1.000€ kunnen sparen. Zo’n besparing, dat motiveert nog eens extra!

Voor de rookstopbegeleiding werkt Aurubis samen met Els Bosch, een erkende tabakologe.

Stoppen met roken is geen makkie. Het speelt eigenlijk op drie fronten tegelijk. Ten eerste is er de verslaving aan de nicotine. Als roker is jouw lichaam gewend en zelfs verslaafd aan nicotine. Daardoor zal je afkickverschijnselen hebben zodra je stopt met roken. Ten tweede is er de gewoonte van het roken: roken als je opstaat, roken na het eten, roken bij aankomst op het werk, … De momenten waarop iemand rookt, zijn vaak zo ingebakken in zijn of haar dagindeling. Ook dat moet doorbroken worden. En ten derde is er het emotionele. Je bent bijvoorbeeld overstuur en grijpt dan gemakkelijk naar een sigaret om rust te brengen. Ook daar moeten we rekening mee houden.

Tijdens de rookstopsessies worden ook hulpmiddelen verdeeld, zoals nicotinepleisters of nicotine kauwgom. “Zomaar stoppen van de ene op de andere dag lukt niet bij iedereen. Je lichaam heeft die nicotine nodig, maar je kan je lichaam wel wat foppen. Want door nicotinepleisters te kleven of nicotine kauwgom te eten, krijgt je lichaam de nicotine wel binnen, maar heb je niet de schadelijke effecten van het roken”, verduidelijkt Bosch. Studies tonen aan dat je een verdubbeling van slaagkans hebt als je hulpmiddelen hebt en nog een verdubbeling eens je rookstopbegeleiding hebt.

In mei 2019 werd het interne rookbeleid bij Aurubis Olen al significant gewijzigd. Roken mag sindsdien enkel in daarvoor rookzones. Els Lievens, HR Director bij Aurubis Olen, verduidelijkt: 

We willen op die manier een ontradend effect hebben, door roken strikt te beperken tot bepaalde, afgebakende zones. Bovendien vermijden we zo ook dat niet-rokende collega’s passief mee roken, bv. door samen met rokende collega’s naar de uitgang te wandelen na hun werkdag.

Proficiat aan alle collega’s die gestopt zijn met roken! En aan de collega’s bij wie het nu niet lukte: uitstel is geen afstel!

Meer info over stoppen met roken vind je op www.tabakstop.be


Zorg dragen voor elkaar zit in ons Aurubis DNA. Lees er hier meer over!